Fartøykontroll og den berømte fartøyinstruksen!!!

Om ikkje motet va forsvunnet på forhånd så kan værtfall den fartøyinstruksen tippe enhver over kanten. En hel haug med pålegg og avvik som må fikses opp i, og det på en båt som har blitt brukt til fiske de siste 32 årene, men etter nyttår så er båten ikke tillatt å bruke i fiske dersom pålegg ikke er rettet opp i. Ingen av påleggene var av en slik karakter at de er vesentlig for min sikkerhet til sjøs under fiske. Men jeg skjønner at det er viktig for styringsmakten å sysselsette så mange som mulig. Jeg bruker min båt som enefisker, og tør påstå at jeg kjenner plassering av både drakter, vester, flåte, brannslukkere, pyro, VHF, plassering av lanterner og nødutganger, men dette er ikke godt nok, det skal nå utarbeides en plakat på alle disse tingene. Jeg vet med 100% sikkerhet at dersom det brenner på dass, så handler jeg på rutine og instinkt, jeg går ikke bort til plakaten for å orientere meg om tidligere nevnte plasseringer.

Det skal utarbeides stabilitets beregninger og tas krengeprøve, det er helt greit det altså, noen båter har nok behov for å få stadfestet sine lasteevner. Men da synes jeg prisen skal stå i forhold til jobben som blir utført. Prislappen på kontroll, stabilitet, krengeprøve og printing av plakat var estimert til 100 000….. 100 000 norske kroner, så kommer prisen på innkjøp av diverse utstyr som ble underkjent i henhold til dagens krav, totalt sett havner jeg på ca 220 000 kroner, dette uten at båten pålegges noen konstruksjonsmessige forbedringer, jeg har VHF ombord, men den må byttes siden den ikke har rette benevnelsen, det går fint an å snakke til andre båter, jeg kan motta samtaler fra andre båter, jeg lytter på nødfrekvens og arbeidskanaler, alikevel så er den regnet som ubrukelig.

Jeg har gjennomført egenkontroll på båten hvert år, og føler selv at båten er skikket til sitt bruk, men det sitter noen på et kontor en eller annen plass som ikk er enig i min vurdering, jeg kan tenke meg at den som har utformet regelverket aldri har satt sine ben i en kystfiske sjark. Forstå det den som kan….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *