Fremgangsmåte

Å bestemme seg for å bli fisker, er ikke gjort over natta. I mitt tilfelle brukte jeg mange timer på å undersøke hvilke muligheter som lå fremme for meg ettersom jeg mistet jobben i offshore bransjen. Jeg snakket med fiskere, pensjonerte fiskere og personer som av en eller annen grunn hadde valgt bort fisker yrket. Det som går igjen, er at det er et tungt krevende yrke, men belønningen ligger der i form av at du er din egen herre, og kan til en viss grad styre din egen hverdag og inntekt. Ingen av dem jeg snakket med, angret på sitt valg om å bli fisker og kunne anbefale det på det sterkeste. Er nok ikke alle som passer til det, men det tror jeg hver enkelt må finne ut av selv.

Når avgjørelsen var tatt, så var det å lete etter båt som kunne passe til tenkt bruk. Og jeg satt meg en maks pris for hvor mye jeg kunne være villig til å bruke på båten, en annen ting som kan spille inn er nok hvor mye en kan få i finansiering på en tenkt båt, om du har oppsparte midler eller kanskje vil ha med deg en medeier i båten. Alt dette var tanker jeg diskuterte med meg selv før jeg fant ut hvor jeg sto. Jeg har fått båten delfinansiert gjennom bankog delvis ved oppsparte midler. En annen viktig ting er å sette opp et tenkt budsjett for prosjektet, kaller det prosjekt her, for meg er det nettopp det. Ta gjerne godt i, så slipper du ubehagelige overraskelser i ettertid.

Så var det å undersøke hva jeg ville fiske på, felles gruppe 2 med relativt liten kvote på torsk, hyse, makrell og sei, eller lukket gruppe 1 med større kvote. Jeg fant ut i mine undersøkelser at en gruppe 1 kvote er kostbar og ikke noe jeg ville hive meg ut på før jeg har prøvd yrket en stund. Men båten jeg har kjøpt er stor nok til å utvide etterhvert, ved å kjøpe større kvote. Før jeg bestemte meg for akkurat denne båten, brukte jeg uttallige timer på nett for å lete etter båt, ringte til mange selgere, og alle sa ca det samme, at deres båt var den absolutt beste som var ute til salgs. Heldigvis har jeg flere båtkyndige i min vennskapskrets, og jeg lot flere få uttale seg om de forskjellige båtene, som jeg mistenkte så var ikke alle like bra til mitt bruk. Om du ikke har god kunnskap selv, så rådfør deg med noen som har det. Mange fallgruver å tenke på. Men først og fremst, bestem deg selv for hvordan og hva du vil fiske etter,det kan ha stor betydning for valg av båt!!

Når jeg satt igjen med noen båter som virket rett for mitt bruk, og «ekspertene» hadde fått uttalt seg, tok jeg kontakt med banken for å stadfeste min smertegrense med tanke på pris. Så var jeg klar til å gå i budrunde med de aktuelle selgerne. Noen lo av meg, andre fikk litt å tenke på. Noen hadde flere interessenter og noen ga klart uttrykk for at om jeg ikke handlet nå (til deres pris) kom båten til å gå til noen andre. Etter at jeg har kjøpt min, så ser jeg på finn.no at de som var mest pågående fortsatt ligger ute for salg. Ha litt is i magen og ikke la deg presse til å gå høyere i pris enn du selv har satt deg som grense. Er mange båter til salgs som ikke ligger på Finn også, den jeg endte opp med å kjøpe var aldri annonsert, men på grunn av en egenannonse i sosiale medier ble jeg gjort oppmerksom på den. Om du stresser for å kjøpe den første og beste, kan det fort være at man kjøper over evne eller at båten er i vesentlig dårligere stand enn først antatt. Om finansieringen er i orden i forkant er nok det helt klart et stort pluss.

Besiktigelse av båt før signering er en nødvendighet, selgere kan gjerne smøre på, utelate, glemme og fortie vesentlig informasjon enten med vilje eller uten å egentlig være klar over det. Personlig så kjørte jeg 75 mil hver vei for å ta båten i nærmere øyesyn før jeg signerte kontrakten.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *